Hoe wordt een bedrijfsfilm of commercial gemaakt?

De werkwijze voor het maken van een film bestaat uit meerdere fasen die we samen met onze klant doorlopen. Aan het eind van elke fase is een goedkeuring van de klant nodig om door te gaan naar de volgende fase. Hierdoor is iedereen vooraf op de hoogte van wat er gaat gebeuren en is er voldoende ruimte voor overleg.

1. Script
2. Pre-Productie
3. Productie
4. Post-Productie
5. Oplevering

Script

creamm-bedrijfsfilms-en-commercials-script
Samen met onze klant inventariseren wij de wensen. Wat is de doelgroep? Is men al bekend met het product? Hoe presenteren eventuele concurrenten zich? Wat zijn de belangrijkste USP’s? Hoe willen we het product of dienst aan de doelgroep presenteren? Wat is het beoogde budget? Wanneer is de gewenste oplevering? Zaken die in deze fase in kaart moeten worden gebracht om met elkaar de juiste richting te kunnen bepalen. Op basis hiervan schrijft de regisseur het script en zoekt naar een passende draaistijl. De producer maakt vervolgens een sluitende begroting en planning. Zodra alle neuzen dezelfde kant op staan kunnen we beginnen met de pre-productie.

Pre-Productie

creamm-bedrijfsfilms-en-commercials-preproductie
In de pre-productiefase wordt alles minutieus georganiseerd. Locaties worden bepaald, detailplanning gemaakt, filmcrew samengesteld, benodigde apparatuur ingehuurd en eventuele acteurs geselecteerd. Tevens moeten alle studio’s geboekt worden voor de montage en afwerkingen. Onzekere factoren worden vooraf geëlimineerd. Bij CREAMM werken wij, net als in de speelfilmindustrie, uitsluitend met freelance crewleden. Wij kiezen per project de beste specialist op zijn of haar gebied. Hiermee streven we naar de hoogst haalbare professionele kwaliteit en hebben we geen onnodige overheadkosten. Afhankelijk van de complexiteit van de productie zal de regisseur het script uitwerken in een gedetailleerde shotlist (eventueel met storyboard), zodat vooraf voor iedereen duidelijk is welke shots er gedraaid gaan worden.

Productie

creamm-bedrijfsfilms-en-commercials-productie
Op de dag van de filmshoot komt alles samen. Aan de hand van de shotlist worden alle scènes geschoten. Geconcentreerd en gepassioneerd dragen alle professionals hun steentje bij om tot het ultieme eindresultaat te komen. Wij vinden het wenselijk dat onze klanten op de draaidag aanwezig zijn. Niet in de laatste plaats omdat het ook nog eens ontzettend leuk is.

Post-Productie

creamm-bedrijfsfilms-en-commercials-postproductie
Nadat alle shots gedraaid zijn trekt de regisseur zich terug in de montage studio om met een editor de film af te maken. Hier komen beeld en geluid samen en worden alles scènes aan elkaar gesneden. Geluid wordt afgemixt, eventuele voice-overs worden ingesproken, muziek wordt geselecteerd of op maat gecomponeerd, vormgeving wordt toegevoegd, langere en korte edits worden gemaakt, kleuren worden bewerkt... Kortom alles wordt nu afgerond om klaar te zijn voor presentatie. Uiteraard bent u als klant van harte welkom in onze Hilversumse studio om een blik te komen werpen op de voortgang.

Oplevering

creamm-bedrijfsfilms-en-commercials-oplevering
Niets is leuker dan het eindresultaat te kunnen presenteren van een film waar zoveel mensen hard aan hebben gewerkt. Voor commercials betekent dat meestal, na een kleine première op de marketingafdeling, de eerste uitzending op televisie. Voor bedrijfsfilms gaat het van een vertoning op de vrijdagmiddagborrel tot het afhuren van een bioscoopzaaltje. Voor webfilms is meestal het drukken op de ‘send’ knop het grote moment.